o mačkah

 

Od mucka domačke

Vaš mucek bo odrasel hitreje, kot si predstavljate, zato vam ponujamo nekaj smernic, kaj vaju čaka na poti od rojstva do zrelosti.
Mačke imajo lahko mladičke skozi vse leto, ampak najpogosteje pomladi in poleti. Ko mačja mama začuti, da se približuje trenutek rojstva – ponavadi traja brejost 65 dni – poišče miren prostor na samem in na svet spravi štiri kepice; število je lahko tudi višje ali nižje.

 

Mačji novorojenčki so resnično nemočni: slepi, gluhi in težki komaj 70 do 100 gramov. Mama mora z lizanjem takoj po rojstvu spodbuditi celo dihanje. Dva od čutov pa muckom odlično delujeta že takoj: z izjemnim vohom in tipom nemudoma poiščejo mamine seske. Ko sesajo, s sprednjimi šapicami gnetejo seske in tako spodbujajo pretok mleka. Tudi odrasle mačke včasih podobno gnetejo s tačkami, kadar zadovoljne ležijo v vašem naročju; utrinek spomina na mamino ljubezen in ugodje. Mama mačka pa mucku ne nudi samo hrane, zagotavlja mu tudi potrebno toploto.

 

 

 

Mucki ne morejo regulirati svoje telesne temperature, zato se, če jih mama pusti nekaj trenutkov same, tresoče štručke tesno stiskajo s sestricami in bratci, da jim je topleje.

 

Puhaste kepice na začetku samo spijo in jejo, vendar hitro napredujejo: vsak dan pridobijo približno 15 gramov teže. Med osmim in dvanajstim dnevom bo vaš mucek odprl oči otroško modre barve, kot pri vseh muckih te starosti. Čeprav bo že gledal v svet, naslednjih deset dni še ne bo videl. Sluh se začne razvijati ob približno enakem času, zobki pa začnejo poganjati že pri dveh tednih.

 

V dveh mesecih bo mucek opremljen z zbirko 26 ostrih mlečnih iglic, pri šestih mesecih pa bo grizel že s kompletom 30 stalnih zob.

Stati na lastnih štirih tačkah

Sredi tretjega tedna starosti bo vaš mucek začel previdno raziskovati svojo okolico. Učil se bo s posnemanjem mame, ki jo opazuje, ko se smuka okrog, odpira vrata ali uporablja mačje stranišče. Od četrtega tedna naprej bo mama mlademu mačjemu raziskovalcu pustila že več samostojnosti.

 

Ko odraščajo, se mucki igrajo med sabo in se tako učijo kako napadati in se braniti, kako loviti in kako bežati, prepoznati klice in signale nevarnosti ter tudi kako se prikupno muckati in nežno doseči svoje želje. V petih tednih imajo že popolnoma razvite čute in v šestih že sami skrbijo za svojo čistočo.

 

V tem času tudi njihove energijske potrebe narastejo in mamino mleko ni več dovolj. To je primeren čas, da mucka preusmerite na trdno hrano in tudi na mleko. Čeprav bo radoveden in pripravljen poskusiti marsikaj, potrebuje uravnoteženo prehrano, ki zadovoljuje njegove potrebe.

Priden mucek

 

 

Čeprav so mačji mladički navihani, ne verjemite ljudem, ki pravijo, da se muckov ne da naučiti lepega vedenja že zelo zgodaj!

Kot pri vsakem učenju oziroma vzgoji mora le-ta potekati s prijaznostjo, temeljiti mora na nagrajevanju pozitivnih dejanj in brezbrižnosti do nezaželenega vedenja.

stran vzeta iz www.whiskas.si

,